A place to live conscious of live
 • portalholístic

  The best Professionals and Centers

 • They help you to smile...

 • help you to relax...

 • to flow like it...

   

   

 • to listen...

 • to contemplate it...

 • to respect you...

   

   

We chat with... > Miriam Subirana

Miriam Subirana, Indagacion apreciativa PortalHolístic
Miriam Subirana

És important que no quedin racons de l'ésser per explorar

Xerro una estona amb la Miriam Subirana sobre la força que ens dóna perseguir els nostres somnis i la filosofia de la Indagació Apreciativa

30 de setembre de 2016

Sorry! We are working on translation about this text 

Tal com si em fiqués dins d’un quadre replet de colors, així és la Miriam Subirana, polifacètica dona engrescada en molts desitjos i projectes per ajudar les persones a desenvolupar tot el seu potencial, empoderar-les, connectar-les amb la natura…

Els colors t’encaminen cap a la seva visió més inspiradora: la de servir i fer un món millor. I per això utilitza moltes tècniques, com la Indagació Apreciativa, filosofia que promou el canvi i la superació, que busca la força del somni individual, però també la del somni col·lectiu…

És fundadora i directora de l'Institut IDeIA des d'on es treballa amb aquesta tècnica per tot el món i de l'espai YesOuiSi amb seu a Barcelona.

 

Per a tu és important servir, col·laborar…

Sí, penso que hem nascut per a compartir. La generositat és un gran valor. Per a mi és enriquidor compartir allò que sé i he experimentat, que sé que funciona i va bé.

I quan vas començar a formar-te en tot el que comparteixes?

A 15 anys. Vaig començar a formar-me en meditació i per ser professora de ioga.

Ara ets molt polifacètica: artista, mestre, empresària, conferenciant, escriptora… com ho gestiones tot? Quina és la clau?

La clau és no gestionar-ho des de la planificació tancada sinó deixar que flueixi, que surti… I marcar-me uns temps de silenci que són quan escric i pinto. I aquests temps són sagrats. La clau està en la confiança i la llibertat interior.

Però algunes són facetes molt diferents…

Sí, però internament és com passar d’un espai a un altre en una casa. Això és fàcil, no has de fer un gran esforç.

I quan has d’explicar a què et dediques, què dius?

Doncs que em dedico a connectar a les persones amb el seu potencial de manera que el descobreixin, l’assoleixin o el facin créixer a través de formacions d’indagació apreciativa, de coaching apreciatiu…, a través dels llibres i de la pintura, que és una manera de connectar-les amb la bellesa, l’esperança i la vida. I amb la meditació, per a mi un element clau que uneix totes aquestes facetes i que ajuda a connectar amb aquest potencial interior.

I amb la meditació, per a mi un element clau que uneix totes aquestes facetes i que ajuda a connectar amb aquest potencial interior

Tens moltes eines

Sí, m’he format i aprofundit en elles. No faig res que hagi après en tres dies, sinó que he estat molts anys estudiant belles arts, molts anys practicant meditació i ensenyant-la, formant professors de meditació… I després amb la indagació apreciativa, he profunditzat amb ella, he fet moltes intervencions en empreses i organitzacions. He passat del treball individual a la importància del treball grupal.

La meditació ens ajuda a millorar com a persones. Però necessitem millorar en l’àmbit grupal, a la feina, com la gestionem, com ens relacionem…

Deu ser més complicat treballar amb grups…

No per què fem el somni col·lectiu i això genera un xut d’energia que entusiasma a la gent, les fa comprometre’s i canviar. Els resultats es veuen molt ràpidament. Es pot treballar amb empreses, organismes, ajuntaments, grups… S’estan fent projectes molt bonics.

... el somni col·lectiu genera un xut d’energia que entusiasma a la gent, les fa comprometre’s i canviar

I en aquest somni col·lectiu, també s’impliquen els directius, alcaldes, presidents?

Sí. Ara estem en un projecte amb un president de Llatinoamèrica i tot l’equip de govern.

Què és la Indagació Apreciativa?

És una filosofia de vida i una manera de veure, de fer i de treballar que ens ajuda a avançar com a grup. El planeta està afrontant situacions crítiques, i si no fem un salt com a grup no ens en sortirem.

I en què s’enfoca?

En les fortaleses que té un mateix. En descobrir què és el que realment vol, allò que el mou, quin és el seu nucli vital per poder-lo fer créixer a través dels seus somnis i els seus anhels… Es tracta de dissenyar unes propostes que siguin unes guies, unes pautes, uns principis per fer que aquest somni es faci realitat. Això es fa tan a nivell de grup com a nivell individual.

El planeta està afrontant situacions crítiques, i si no fem un salt com a grup no ens en sortirem

Les persones saben realment quin és el seu potencial?

Les persones sovint es culpabilitzen, es castiguen, es creuen que no s’ho mereixen. I encara que sàpiguen intuïtivament quin és el seu potencial, no es permeten veure’l ni viure’l. Amb la indagació apreciativa se’ls ajuda a canviar aquestes creences que els culpabilitzen i els castiguen, per deixar anar les motxilles i sentir-se més lliure.

Els ajudes a identificar creences

Més que ajudar, acompanyo a la persona per a què ella mateixa s’adoni de les creences que li faciliten viure obert a la vida, a la natura, a l’univers… i quines creences el tanquen i el bloquegen.

Les persones sovint es culpabilitzen, es castiguen, es creuen que no s’ho mereixen. I encara que sàpiguen intuïtivament quin és el seu potencial, no es permeten veure’l ni viure’l

I com se substitueix una creença per una altra?

Enfortint aquella que vols viure. I l’altre, quan se la deixa de fer servir, de mica en mica es va debilitant.

És difícil…

S’han de trobar les imatges que ens mouen cap a aquesta nova creença i que són imatges que ens atrauen o es tracta de coses que volem sentir. Aleshores, quan enfortim aquesta imatge positiva, ens porta a l’acció positiva, a actuar d’acord a la nova creença que volem incorporar. Això s’acaba convertint en un hàbit i la creença antiga a poc a poc es va dissolent.

És la base del coaching apreciatiu?

En forma part. La base és enfocar-te en allò que vols, que et mou, que anheles…

Però el propòsit de tothom no hauria de ser la felicitat?

Bé, jo crec que la felicitat és una conseqüència de complir amb el teu propòsit.

Hem de tenir clar el nostre propòsit doncs…

Sí. En un poema de Tagore diuDormia i somiava que la vida era alegria, vaig despertar i vaig veure que la vida era servei, vaig servir i vaig veure que el servei era alegria”.

Què bonic!... Potser ens tanquem en vides molt predefinides

Jo crec que cadascú és un món i que és important que no quedin racons de l’Ésser per explorar. Moltes vegades la gent reprimeix la seva creativitat. Està bé especialitzar-se, aprofundir i fer bé allò que saps fer. Però si una part de tu vol experimentar, fer teatre, caminar, pintar, fer esport… és important fer-ho per què et complementa.

... jo crec que la felicitat és una conseqüència de complir amb el teu propòsit

Inclús canviar de professió…

Sí. Hi ha persones que quan arriben als 40 tenen una crisi i pensen: “Bé, jo ja no vull seguir fent això!”. Aleshores és bo experimentar, aprendre i descobrir nous camins i maneres de fer…

Ens cal recuperar també la intuïció d’allò que és millor per nosaltres?

Sí. La intuïció és la meva tutora interior. In, d’interior, tuïció de tutoria. És la meva mentora, la veu que em connecta i que surt de la consciència. La intuïció és la veu del cor. Tots tenim aquesta força intuïtiva.

La intuïció és la veu del cor. Tots tenim aquesta força intuïtiva

I és veritat que ens pot donar més respostes?

Depèn de la resposta. Si jo necessito comprar alguna cosa i he d’escollir, la intuïció em guiarà, però potser necessito altra informació. Necessito també un coneixement, una intel·ligència, una saviesa...

Hi ha alguna pauta per recuperar-la?

Primer s’ha de calmar la ment amb la meditació. Cal calmar el bla, bla, bla mental. Es tracta d’escoltar-se i buscar espais de silenci.

Per què creus que hi ha més persones buscant ara aquests espais?

Per l’educació que rebem que ens diu que hem de ser el número 1. Has de ser el primer de la classe, en els teus entorns socials, a tot arreu…. Això fa que el racional mani sobre el que és intuïtiu.

Li donem més importància a la nostra intel·ligència racional que a l’espiritual

La intel·ligència espiritual connecta amb la saviesa. La racional amb un coneixement més científic, matemàtic… per dir-ho d’una manera, i la necessitem per poder-nos moure. L’espiritual és la que està a la cúspide, però s’han de combinar totes… També la corporal, la creativa…

... s’ha de calmar la ment amb la meditació. Cal calmar el bla, bla, bla mental. Es tracta d’escoltar-se i buscar espais de silenci

Totes són importants…

Sí.

Apliques la indagació apreciativa en tu mateixa?

Sí, l’aplico molt.

A l’Institut IDeIA l’apliqueu constantment, oi?

Sí, des d’IDeIA fem coaching apreciatiu, formació… Treballem amb empreses, organitzacions, governs… Promovem i apliquem la indagació apreciativa i el construccionisme social, per construir entre tots una realitat millor.

Gràcies Miriam per aquesta estoneta. M’ha semblat molt interessat el que expliques sobre la indagació apreciativa i tot el que les persones podem aconseguir gràcies a ella. Una última pregunta, sé que has aconseguit un dels teus somnis i que es diu YesOuiSi, què és?

És un espai on fem meditació, xerrades de diàlegs que es diu SabioLogos. Savi de Saviesa i logos de diàleg. Compartim amb persones que mediten i que alhora estan tocant molt de peus a terra. Som un grup que fem diàlegs oberts al públic i plantegem temes de creixement personal, grupal, social…

El nom de l’espai és molt bonic!

Sí. És una afirmació positiva del Sí, d’allò que vols, de cap a on vols anar… És el Sí a la vida!

Cristina Jané

Llicència de Creative Commons

 

 

Enllaços d'interès relacionats amb aquesta xerrada:

- Miriam Subirana

- YesOuiSi

- Institut IDeIA

- Miriam Subirana YouTube

- Llibre: Indagación Apreciativa

- Llibre: La Gran Liberación

- Llibre: Atreverse a vivir

 

 

 

Ets professional i vols classificar totes les teves especialitats? Registra't gratuïtament a PortalHolístic i fés-les arribar a qui les necessita.

 

Si necessites un professional, els tens tots aquí

O potser vols fer un esdeveniment relacionat amb teràpies naturals a prop de casa teva: troba'l aquí

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Search

centers and professionals

of natural therapies and conscious activities

Select the region to restrict your search